Amenajarea locuinței nu este tocmai simplă, iar dacă vrei ca totul să iasă așa cum ai visat este posibil să ai nevoie de ajutor de specialitate. Este bine să îl ceri, iar el poate veni din partea unor persoane care se ocupă de proiectare case cu etaj, în stil mediteranean, care au grijă și ca totul să fie în regulă cu actele, care îți pot da sfaturi și cu privire la materiale și așa mai departe. Mai exact, ai nevoie de serviciile unei firme de arhitectură precum este De Stijl.În cadrul acestei companii vei întâlni pe arhitectul coordonator Ana Enica, ce te poate ajuta cu tot ceea ce înseamnă proiectare la înalt nivel.
Când vine vorba de colaborarea cu un specialist care poate ajuta în arhitectură și design, se naște întrebarea referitoare la diferența dintre arhitect, designer și decorator. Vom încerca să îți vorbim pe rând de fiecare dintre ele, pentru a-ți da seama de ce anume ai nevoie:
- Arhitectul
Arhitectul este specialistul care se ocupă de proiectarea clădirilor rezidențiale sau comerciale, indiferent dacă este vorba despre o casă pe un singur nivel sau o construcție de 12 etaje, cunoștințele sale fiind atestate de diploma obținută prin absolvirea cursurilor de arhitectură în cadrul unei instituții de învățământ superior (mai exact 6 ani), din țară sau din străinătate. El face totul în urma absolvirii unor cursuri ale unei instituții de învățământ superior și are o licență în acest sens.
Arhitectul poate fi cu drept de practică, ceea ce înseamnă că poate întocmi proiecte care nu necesită apoi obținerea unei autorizații și cu drept de semnătură, caz în care poate să se ocupe și de întocmirea documentației pentru autorizații. Dreptul de semnătură este dat de Ordinul Arhitecților din România și persoana în cauză este apoi listată în Tabloul Național al Arhitecților, ca fiind arhitect cu drept de semnatura.
- Designerul
Pentru a practica o astfel de meserie, persoana în cauză trebuie să fie absolventă de studii superioare în domeniu, absolvent al Facultatii de Arhitectura, specializarea Arhitectura de Interior (5 ani) . Mai exista la un nivel relativ si absolventi ai Facultatilor de Arte , care evident au mult mai multe cunostinte decat un designer sau decorator!
Astăzi, francezii preferă termenul de „arhitectură de interior”, iar vorbitorii de engleză se referă mai degrabă la „design interior”.
„Designerul de interior” este o persoana care (de cele mai multe ori) a facut o „schimbare de job” si a absolvit cursurile unei scoli, pentru o perioada de cel mult 3 luni (cam 5-6 ore/ saptamana, aproximativ 75 de ore de informatii).
Arhitectul de interior, este persoana care are rolul de a amenaja interiorul unei clădiri în așa fel încât aceasta să deservească modului în care a fost creată. El va gândi totul în așa fel încât încăperile să aibă un grad de funcționalitate cât mai mare și calitatea vieții celor care trăiesc să fie îmbunătățită.
Arhitectul de interior trebuie să observe și să înțeleagă dorințele beneficiarului și să îi ofere acestuia soluții și sugestii cu care să fie în totalitate de acord.
- Decoratorul
Decoratorul este acea persoană care se ocupă de lucrările de suprafață. Un astfel de specialist nu face modificări de structură, nu poate schimba planurile instalațiilor, dar poate modifica aspecte ce țin de finisaje sau elemente decorative. Un decorator face lucrări mai puțin complexe din punct de vedere tehnic și decorează practic spațiile deja existente.
O astfel de meserie nu presupune absolvirea unor studii în domeniul arhitecturii, însă ar fi de mare ajutor măcar niște cursuri specifice, pe care foarte multi nu le au dar pretind cel putin gradul de „designer de interior”
Așadar, dacă vrei un specialist care să se ocupe de tot ce înseamnă o clădire din punct de vedere tehnic, ai nevoie de un arhitect, pentru o amenajare cât mai funcțională a încăperilor, apelează la un arhitect de interior, iar pentru a face anumite retușuri sau pentru a înfrumuseța încăperile deja amenajate, colaborează cu un decorator sau un designer de interior.