In ceea ce priveste alimentele recomandate pentru dieta fiecaruia dintre noi, beneficiile vinului rosu nu mai sunt de mult un secret pentru nimeni, acesta fiind considerat un amalgam de minerale si substante nutritive ce protejeaza organismul.
Cantitatile de calciu, magneziu si potasiu din 100 de mililitri de vin contribute la necesarul zilnic luat din alimentatie iar nenumaratele substante antioxidante sunt declarate a fi benefice intr-o multitudine de patologii, cu conditia de a ne limita, indiferent de tipul de ocazie, la un pahar pe zi. Printre calitatile regenerative de care putem avea parte odata cu consumul acestei bauturi amintim prevenirea formarii radicalilor liberi, prin ingestia de polifenoli, incetinirea procesului de imbatranire, prin intermediul consumului de resveratrol precum si fortificarea sistemului imunitar datorita flavonoidelor continute in struguri.
Beneficiile vinului rosu
Pe langa numeroasele atribute aduse de cantitatile insemnate de produsi antioxidanti, proprietatile miraculoase ale vinului rosu influenteaza prin intermediul melatoninei si reglarea ritmului circadian si prevenirea insomniilor, aceasta fiind o problema din ce in ce mai consemnata la pacientii secolului 21.
Combinatia dintre alimentatia echilibrata si un stil de viata privat de excese si stres, impreuna cu consumul pe termen lung al vinului rosu este recunoscuta de a aduce beneficii printre care se numara riscul mai mic de a dezvolta depresie sau o longevitate mai mare si o imbunatatire a calitatii vietii. De asemenea, printre alte atribute ce il fac atragator pentru consumul zilnic se numara si efectul afrodisiac al acestuia, ce provine din imbunatatirea circulatiei periferice combinata cu efectul usor dezinhibant al unui pahar de vin. Datorita acestei proprietati, precum si al efectului relaxant al acestuia, momentul cel mai prielnic in care poate fi consumat este bineinteles seara.
Despre notiunea de vin demisec
Un vin rosu demisec se deosebeste de variatiile seci, demidulci sau dulci prin continutul de zahar prezent, cantitatea de sulfiti necesara conservarii precum si asocierile alimentare recomandate pentru a potenta aroma fiecarui soi in parte. Ca si cantitate de zahar raportata la litru, sortimentele demiseci pot avea intre 4 si 12 grame, fapt care le face potrivite pentru a fi asociate cu o multitudine de preparate, si dand posibilitatea gustului de a fi perceput intr-un mod placut.
Astfel, combinatia dintre un vin rosu demisec si orice sortiment de carne rosie este deopotriva apreciata si recomandata, datorita potentarii reciproce ce se realizeaza intre cele 2 tipuri de alimente. In functie de preferintele personale, acesta poate fi alaturat si salatelor, diverselor tipuri de paste sau chiar carnii de peste, cu mentiunea ca orice sortiment demisec se va evita a fi servit dupa deserturi sau impreuna cu preparate dulci, datorita gustului usor aspru care ar putea altera experienta gustativa. Nu in ultimul rand, temperatura (10-18 grade) si modul de servire (din pahare cu o cupa mare si piciorul scurt) contribuie la atmosfera propice in cadrul careia puteti savura un vin de buna calitate.